söndag 4 april 2010

Är det sant?

Påskens höjdpunkt, påskdagen är snart till ända... Det har varit en skön dag! Insåg för ett tag sedan att jag faktiskt är ledig i morgon också, det hade jag missat. Disken står kvar efter dotterns 20-årsfest med släkten, tar den i morgon.
Jag hittade en mycket intressant debattartikel på aftonbladet.se som handlade om Nya testamentets trovärdighet. Här kan du läsa den! Jag tyckte den var mycket intressant eftersom den är skriven av tre män som är insatta i ämnet.

Här är några utdrag ur artikeln, men läs gärna hela:
"Somligas åsikt att de nytestamentliga berättelserna är legender, visar endast en djup okunnighet om både historiska fakta och mytbildningens långa process. Nya testamentets tidigaste böcker skrevs cirka 20 år efter Jesu död, när ögonvittnen fortfarande var vid liv. Denna tidsrymd är för kort för mytbildning. Nyare bibelforskning pekar på den muntliga traditionens tillförlitlighet. Redan Jesus kan ha lärt lärjungarna att tradera vissa stycken och mycket av det som sedan skrevs ner hade funnits i det memorerade materialet. Den judiska tekniken att memorera var lika säker som skriftligt material. Det finns därför ingen lucka mellan Jesus och texterna 20 år senare. Ögonvittnena och det memorerade materialet är starka argument för textmaterialets sanningshalt rent historiskt. "
Bibeln är ingen sagobok utan en historiebok vi har användning av även idag. Vi kan lära oss så mycket av den som kan hjälpa oss dagligen.
Nu ska jag snart krypa i säng efter en härlig påskhelg som tydligen förtsätter i morgon!

2 kommentarer:

 1. TACK syrran för en härlig dag!
  JA, Bibeln borde man läsa varje dag! Bibeln är inte bara en historiebok utan även Guds Ord till oss!
  Sov gott!
  Kram Camillha

  SvaraRadera
 2. Kolla!! Det är REA i QuiltStugan... papper och stämplar och dekorationer mm!
  Kolla min blogg!

  SvaraRadera