SABINABRÖD 2 FORMBRÖD 175 GRADER
50 g jäst
50 g margarin eller smör
5 dl vatten
1 dl brödsirap
1 tsk salt
1 l fint rågmjöl (jag använde rågsikt)
ca 5 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet, tillsätt vattnet, sirapen och saltet. Värm degspadet till 37 grader och häll över jästen. Rör tills den är upplöst. Tillsätt rågmjölet och arbeta kraftigt. Tillsätt sedan lite vetemjöl i taget. Degen ska vara ganska fast och släppa från kanterna. Strö ett tunnt lager mjöl over och låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Ta upp den på bakbordet och knåda i resten av mjölet. Forma 2 släta limpor och lägg dem i en varsin avlång brödform. Nagga dem lite och låt jäsa övertäckta ca 30 min till.
Ställ formarna på gallret på botten av ugnen i 175 grader ca 15 min. Flytta upp gallret en fals. Grädda ytterligare 35-45 min. pensla gärna brödet med vatten under gräddningen.
Stjälp upp bröden på galler. Låt dem kallna i bakdukar.
Brödet blir godast om det får "mogna" någon dag innan du äter det, men det är svårt att hålla sig!
Kram Nina
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar