söndag 14 april 2013

Roligt tärningsspel 2

Här kommer ett tips på tärningsspel igen. Det här spelet är ett några hundra år gammalt nordfranskt spel och kan spelas med 2-6 spelare.
Du behöver 2 tärningar, 9 spelmarker (eller vad du vill ha), papper och penna. Rita upp en spelplan som den på bilden med 9 "lådor". Spelet går ut på att "stänga till" så många lådor man kan och bli den spelare som får lägst poäng.
När det är sin tur ska du försöka slå flera gånger i rad med tärningarna och stänga till en eller två lådor i varje kast. Du markerar stängningen av en låda genom att placera en marker på den. Om du stänger en låda måste dess nummer motsvara summan på tärningarna. Om du stänger två lådor måste de två lådornas nummer svara mot respektive tal på tärningarna. När du inte längre kan stänga en eller två lådor motsvarande hela ditt kast är din tur över, och du får lika många poäng som summan av de lådor som fortfarande är öppna.

Om du har lyckats stänga till 7, 8 och 9, får du om du vill fortsätta med att slå vidare med bara en tärning. Väljer du ändå att slå vidare med två, måste du stänga två lådor motsvarande bägge tärningarna för att kastet ska räknas som giltigt.

Exempel: Du slår 5 och 3 och väljer att stänga låda nummer 9 genom att placera en spelmarker på den. I nästa kast får du 6 och 5 och har inget att välja på utan måste stänga lådorna 5 och 6. I nästa kast får du 2 och 6 och din tur är över eftersom låda 6 och 8 redan är stängda. Du får inte stänga låda 2 eftersom hela kastet måste vara med. Räkna ihop alla öppna lådors summor och skriv ner poängen (i det här fallet 26) på en lapp. Ta bort alla spelmarker från plan och skicka över den till nästa på tur.

Riktig otur har man om man får 5 och 5 eller 6 och 6 första slaget för då kan du inte lägga någonstans och får  45 poäng direkt. Den som har minst antal poäng efter några omgångar vinner.

Kan låta krångligt innan man spelar men det ger sig när man väl är igång. Har du frågor, ställ dem till mig...

Kram Nina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar