torsdag 2 september 2010

Ungerska limpor


Idag blir det ett enkelt recept på ett härligt och gigantiskt brödet jag bakade i går. Det här är ett riktigt gott bröd som man med fördel kan rosta när det blir några dagar. Vissa gånger har jag blandat i oliver och oregano eller andra kryddor i brödet. Men det är inget bröd man kvällsbakar eftersom det ska jäsa länge.

Ungerska limpor  
3 goda limpor med lite extra sälta
50 g jäst
100 g margarin
1,2 liter vatten
                                        2 msk salt (ja, det ska vara msk)
ca 2 kg vetemjöl


Smula ner jästen. Smält margarinet, häll på vattnet och ljumma degspadet till fingervarmt. Rör ut jästen i lite av spadet. Tillsätt resten av spadet, saltet och så mycket mjöl att det blir en smidig deg. Arbeta den kraftigt tills den släpper kanterna. Strö över ett tunt lager mjöl. 
Låt jäsa under bakduk 1½ timme.
Knåda i resten av mjölet och forma till 3 avlånga limpor. Lägg dem på tvären i långpannan. Pensla lite olja mellan limporna.
Låt den jäsa ca 45 minuter till.
Grädda limporna i nedre delen av ugnen i 250 grader, ca 20 minuter. Sänk värmen till 150 grader och fortsätt grädda limporna i 25 minuter. Pensla brödet med vatten strax innan de tas ur ugnen.
Låt bröden svalna något innan du stjälper upp dem på galler och bryter isär limporna. Låt dem kallna under bakduk.

Ha en bra dag idag! Jag är tillbaka på jobbet, så jag skrev faktiskt detta i går kväll för blogga hinner man ju inte med på kontoret...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar